Yatzy er alsidigt og sjovt

Yatzy er et af de mest kendte og populære terningespil. Det er en aflægger af andre terningespil. Rødderne til Yatzy-konceptet kan spores tilbage til et antal traditionelle terningspil, hvoriblandt det puertoricanske spil “Generala” og de engelske spil “Poker Dice” og “Cheerio”.

Yatzy, som vi kender det, blev opfundet af et canadisk ægtepar i 1954, som kaldte det ”the Yacht Game”, fordi de spillede det ombord på deres yacht. De fik fremstillet nogle sæt af Yatzy, som de kunne dele ud til deres venner, som også nød at spille Yatzy. Senere overgav de rettighederne til spillet for en beskeden sum. I dag er det spilfirmaet Hasbro, som ejer rettighederne til Yatzy, og der sælges årligt omkring 50 millioner spil yatzy.

Forskellige varianter

Siden starten er der kommet nogle varianter til af Yatzy – nogle hvor du fx skal bruge 6 eller 12 terninger i stedet for de oprindelige 5 og reglerne ind i mellem også er lavet lidt om. Der findes fx varianterne Super-Yatzy, Gigant Yatzy, Skal Yatzy, Besked Yatzy og Texas Yatzy.

Der findes også variationer i form af rejseudgaver af spillet. Du kan få nogle hvor prikkerne på terningerne er erstattet med søde motiver fx søde trolde, bondegårdsfigurer, søde eventyrfigurer, juletema, Peter Plys eller Bamse.

Hvornår er det tid til et spil Yatzy?

Det kan det være på mange tidspunkter, da det er hurtigt at finde frem og pakke væk. Det fylder heller ingenting, hvis du lader det stå fremme. Man kan fx spille det, når ens børn er kommet hjem om eftermiddagen eller mens man venter på, at kartoflerne kommer i kog. Yatzy er et sjovt og hyggeligt spil, hvor man skal tænke sig lidt om samtidigt.

Disclaimer

Skriv et svar